top of page

Vormgeving van het gebouw

We hadden op voorhand het idee om een indrukwekkend en strak gebouw neer te zetten. Het moet je een gevoel geven van ‘wauw’ als je erop afloopt maar ook als je binnen staat. De buitenkant van de school is strak en duurzaam ontworpen. De platte daken boven de lokalen zijn ontworpen om er zonnepanelen op te leggen. Hierdoor kan ieder lokaal zichzelf voorzien van stroom. Door de vele ramen kan er veel licht naar binnen komen. Dit is ook weer beter voor het milieu, minder licht wat stroom verbruikt. Daarnaast vinden we het belangrijk dat leerlingen naar buiten kunnen kijken. Het gevoel van vrijheid beamen.


De binnenkant van de school is mooi opgezet. Iedere leeftijdsgroep heeft zijn eigen verdieping. Groep 1,2,3 en 4 zitten op de begane grond. Dit is een bewuste keuze aangezien de motoriek van de jongste leeftijd nog niet zodanig is ontwikkeld om elke dag een grote trap te beklimmen. Groep 5 en 6 zitten op de eerste verdieping. Zij hebben allebei 1 kant met in de gang ruimte om zelf te werken. Dit is overigens bij de begane grond hetzelfde. Op de tweede verdieping bevinden groep 7 en 8 zich. Zij delen de zelfwerkplekken met groep 5 en 6. Deze keuze is gemaakt zodat groep 5 en 6, wanneer nodig, hulp kunnen vragen aan leerlingen van groep 7 en 8.


Door het hele gebouw is een ruimtelijk gevoel. De verdiepingen zijn zo gebouwd dat je vanaf de begane grond het dak kan zien, en vanaf de tweede verdieping de begane grond. Hierdoor is en blijft er altijd verbinding tussen de verschillende leeftijdsgroepen.


In ieder lokaal hangt een digitaal bord. De leerkrachten zijn zelf bepalend in de opstelling van de tafels. Hierdoor blijft de creativiteit van de leerkracht aanwezig en kan hij of zij bepalen wat het best bij de klas past. Bij de jongste leeftijd hebben we een extra verdieping binnen het lokaal laten maken. Hier kunnen kinderen spelen.


Bij het uiterlijk van de school hebben we nagedacht over hoe we de school konden laten uitstralen dat het een duurzame school is. Om dit uit te stralen hebben we besloten dat er op de muren aan de buitenkant van de school veel bomen, planten en gras word geverfd. Ook hebben wij zonnepanelen op het dak, zodat wij groene energie gebruiken. We hebben twee schoolpleinen, een voor de onderbouw en een voor de bovenbouw. Wij vinden het belangrijk dat ook ons schoolplein innovatief is en dat kinderen ook al spelend op het schoolplein kunnen leren. Hierom hebben wij meerdere interactieve toestellen op ons schoolplein geïnstalleerd.

Vormgeving: Tekst
Vormgeving: Pro Gallery

Omgeving en ligging

Onze school bevindt zich in de wijk "Het Tuindorp", ook wel bekend als de Nijverheid en is gelegen in het zuiden van Hengelo. Van oudsher is dit een arbeiderswijk met oude arbeidershuizen uit het begin van de 20ste eeuw. Meneer Stork was destijds een rijke fabriek eigenaar en had zijn fabriek vlak bij het centrum van Hengelo staan. Meneer Stork was een erg vooruitstrevende man en had in doorreis in het noorden van Engeland gezien dat veel arbeidershuizen daar tuinen hadden. Toen hij fabrieksbazen hierover sprak, vertelden zij hem dat deze huizen allemaal een tuin hadden, aangezien het de arbeiders in fabrieken opvrolijkte en zij daardoor gemotiveerder waren om te werken en dus kwalitatief en kwantitatief beter werk leverden. Doordat al deze huizen dus tuinen hadden, kreeg de wijk de naam Tuindorp. Het tuindorp staat dus eigenlijk symbool voor vooruitstrevendheid en motivatie. Dezelfde thema's als onze school. Wellicht denkt u dat een hypermoderne school als onze compleet misstaat in een oude wijk als het Tuindorp. Dit is echter niet het geval. Onze school ligt aan de Beckumerstraat, vlak naast het ROC in Hengelo. Deze school is van de buitenkant ook heel modern en van de binnenkant zijn nog steeds delen van de oude metaalfabriek te zien. Oud en nieuw gaan hier dus hand in hand. Wij denken dat onze school, zo modern als deze is, ook niet zal misstaan in een wijk als het Tuindorp. Doordat onze school midden in Tuindorp staat, sluit onze populatie hierop aan. Er wonen veel verschillende mensen van diverse kom af. Er is ook een groot verschil in vermogen per gezin. Onze school heeft plek voor 160 tot 200 kinderen. Kleinschalig waardoor we veel individuele aandacht kunnen schenken aan onze kinderen

Vormgeving: Tekst
bottom of page